Med streg under chili, ellers kan man jo ligeså godt spise kødsovs – den skal ikke være så stærk, at man ikke kan smage andet, men den må godt rive lidt, og måske give lidt sved på overlæben.
Ingredienslisten kan for nogen se farligt lang ud, og det er den jo også.. MEN.. det er ikke galt, meget af det er krydderier/dåser – det vil sige, det er ikke noget man skal ordne, og typisk er det også noget, som flere har i køkkenskabene. Så giv ikke op på forhånd!
En skøn varmende chili der nok passer bedst til en weekendaften, medmindre du har tiden i hverdagen. Man kan dog sige, at den passer sig selv, så den skal da bestemt ikke udelukkes fra hverdage! + Lav en ordentlig omgang og så har du til fryseren.
Antal: 4 personer.
Forberedelsestid: 25 minutter.
Tilberedningstid: 2,5 timer.
Ingredienser:
- 500 g. hakket oksekød
- 2 rødløg
- 5 fed hvidløg
- 0,5 tsk. røget paprika
- 4 tsk. paprika
- 0,5 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. kanel
- 3 tsk. oregano
- 3 tsk. spidskommen
- 1 chili – alt efter styrke (vi bruger ofte typen Rawit, og der tager vi to, men så er den også godt stærk)
- 3 peberfrugter (gerne rød, gul og grøn)
- 4 gulerødder
- 2 håndfulde friske cherrytomater
- 4 laurbærblade
- 1 dåse tomatpuré (140 g)
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 dåse kidneybønner
- 1 grøntsagsbouillon-terning (i 0,5 liter vand)
- 1 dl. whisky (Bourbon)
- 2 små kopper kaffe
- 2 spsk. brun farin
- 25 g. mørk chokolade (min. 70 % – 1 firkant)
- Server med: Ris, creme fraiche (minimum 18 % tillader jeg mig at insistere på – men du behøver ikke gå højere. 38 % har meget fedme og mindre syre, og derfor går jeg oftest med 18 % til denne ret) og tortillachips.
Evt. koriander hvis man er til det.
Fremgangsmåde:
Hak løg, hvidløg og chili fint. Skræl gulerødder, rens peberfrugterne og skær begge dele i relativt grove tern.
Tag en stor gryde og en stor pande frem. Varm begge dele op med olie.
Brun kødet på panden med salt og peber, og tilsæt tomatpuréen efter kødet er nogenlunde brunet.
I gryden steges løg, hvidløg og chili i et par minutter, hvorefter du tilsætter alle krydderierne. Lad det brænde af et par minutter. Hæld bouillon i gryden sammen med gulerødder, friske tomater, halvdelen af peberfrugtternene og hakkede tomater. Lad det simre et par minut, og tilsæt da det brunede kød. Sluk for panden hvorpå du stegte kødet, tilsæt 1 dl. whisky og deglacer panden, dvs. den varmer lige igennem med whiskyen på, så man får alt det gode smag ud af panden, hvorefter det hele hældes over i gryden. Slut af med at putte laurbærblade i, og lad det herefter simre i minimum 2 timer. Start med ikke at have låg på, og hvis du synes, at det tykner for hurtigt, så kan du altid sætte det på. Kig til den fra tid til anden.
Efter 2 timer tilsættes kaffe, chokolade, brun farin og bønner. Smag til. Tilsæt den sidste halvdel peberfrugt, og lad det herefter simre videre i små 30 minutter. I mellemtiden koges ris, hvis I skal have det til.
Efter sammenlagt 2,5 time er din chili con carne simret færdig. Server med ris, creme fraiche på toppen og chips på siden. Det bliver ikke bedre.
Skriv et svar