Her er en skøn opskrift på de lækre indiske naanbrød, som kan spises til alverdens indiske retter, fx Dahl.
Jeg er helt vild med nigellafrø, så jeg har lavet en opskrift, hvor de æltes ind i dejen, så man er sikker på at få lidt med i hver bid. Dejen kan godt hæve lidt kortere, hvis du ikke har tiden, ellers kan du evt. tilsætte lidt ekstra gær.
Hos os laver vi ikke brødene så store, ca. en håndfuld når de er rullet ud. Det skyldes, at vi synes, det er lækkert, at tage et par små brød og nuppe et ekstra undervejs. Men det skyldes nok også, at vi er utålmodige, så ved at lave dem små, kan der ligge 2 eller 3 på panden ad gangen.
Vi laver dem altid på en stor støbejernspande, men de kan altså også snildt laves på en helt almindelig pande.
Antal: 4 personer
Alt efter størrelse ca. 15-25 stk.
Ingredienser:
- 2 dl. lunken vand
- 1 tsk. havsalt
- 25 g. gær
- 1 tsk. akaciehonning
- 1,5 dl. græsk yoghurt (10 %)
- 450-500 g. hvedemel (du kan udskifte 100 g. med en anden type mel, evt. fuldkorn)
- 2,5 tsk. nigellafrø (kan udelades, hvis du ikke bryder dig om dem, så er brødene blot helt klassiske)
Tip! Du kan pensle brødet med presset hvidløg rørt op i smeltet smør, nigellafrø (hvis du ikke er interesseret i at have dem inde i dejen), rosmarin eler oregano.
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i vandet og tilsæt honning, salt, nigellafrø, yoghurt og bland. Yoghurten behøver ikke at være helt opløst, fordi det bliver den, når du ælter den.
Tilsæt hvedemel efterhånden mens du ælter, således fordeles nigellafrøene også rundt i dejen. Dejen skal æltes glat og lækker, dvs. den skal slippe hænderne og bordet men stadig være en ret våd dej, der skal altså ikke være tørt mel nogle steder (billedet af dejen nedenfor er efter hævning, men der kan man fornemme den blanke/glatte overflade).
Lad dejen hæve en time.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del i antal brød du ønsker. Det kan varieres alt efter hvilken str. brød, du er til.
De skal rulles tyndt ud, dvs. maks 0,5 cm. Jeg plejer i den forbindelse lige at drysse et par frø og lidt havsalt ud på brødet til sidst, mens jeg ruller. I mellemtiden varmer du panden op, så kan du stege og rulle den næste ud løbende.
Brødene steges på en godt opvarmet pande uden fedtstof i ca. 3 minutter pr. side, til de er gyldne, plettede og fyldes med luft.
Brødene kan fryses. Når de skal spises lægges de på en bageplade, lad tø op i 5 min, og lun derefter 2-3 min i ovnen på 150 grader.
Ps. se lige den søde, lille, buttede dej fyldt med smukke nigellafrø.
Skriv et svar