Måske du tænker.. jordskoksuppe eller jordskokkesuppe. Begge dele er korrekt, mit word blev ved med at sætte rød streg under jordskokkesuppe. Det er åbenbart lige korrekt. Jeg synes jordskoksuppe lyder lidt sødt, så det faldt valget på.
Jordskokker er, ifølge mig, blandt de bedste af rodfrugterne. De har så fin og sart en smag og farve, er saftige og sprøde, kan spises både rå, stegt, bagt og syltet og så er de i sæson i evigheder, så man kan nyde dem længe.
En klog dame, som jeg har arbejdet med, havde dem i haven, og de er åbenbart sådan en grøntsag, at hvis du planter dem ét sted i haven, så har du dem hurtigt i hele haven, så hun havde riiigeligt. Heldigt for mig betød det, at jeg fik både rå og syltede jordskokker med hjem, når vi sås.
I de kolde måneder, er det jo oplagt, at lave en varmende suppe af de skønne rødder. Derfor er denne opskrift kommet til verden på en dag, hvor vi havde lyst og tid til at eksperimentere med jordskokchips som tilbehør. De er enormt lækre, men er bestemt ikke et must, før at suppen er lækker. Giv jer i kast!
Antal: 3-4 personer
Forberedelsestid: 10 minutter (eller det dobbelte, hvis du kun kan få helt knoldede jordskokker)
Tilberedningstid: 30 minutter
Ingredienser:
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 700 g. jordskokker (gå efter de mindst knoldede, da de er nemmere at skrælle)
- 5 kartofler – alm. størrelse
- 1 liter hønsebouillon
- 2 dl. madlavningsfløde
- 5 stængler frisk timian (plukket – eller 1 tsk. tørret)
- Evt. et lille drys muskatnød
Serveringsforslag: Bagte hasselnødder, æbletern og måske lidt jordskokchips hvis du har tid og mod på at kaste dig ud i det.
Fremgangsmåde:
Rens jordskokker og kartofler. Det hele skal skrælles for at få den fine lyse suppe, men der er i og for sig ikke noget galt i, at du beholder skrællen på. Dog skal de i så fald skrubbes godt. Gå efter nogle jordskokker der ikke er så knoldede, de er nemmere at skrælle.
Hak løg og hvidløg, og skær jordskokker og kartofler i tern. Pluk timian.
Find en gryde frem og sæt den på medium varme. Sauter jordskokker, løg, hvidløg, kartofler og timian i 5 minutter, uden at det tager farve.
Hæld herefter væsken over. Jeg holder dog lidt tilbage og nøjes med 7 dl til en start. Så kan man altid gøre suppen tyndere ved at tilsætte det resterende efterfølgende.
Lad det hele simre i ca. 20 minutter under låg, til grøntsagerne er møre.
I mellemtiden kan du bage dine hasselnødder, de skal have 7-8 minutter ved 180 grader i ovnen. Derudover kan du snitte et æble i små tern.
Hvis du er interesseret i at lave jordskokchips, skal du bruge et mandolinjern og en jordskok eller 2. Snit dem på jernet, varm solsikkeolie op ligeså stille til det syder fint, når du putter et stykke jordskok i. Lad dem ligge i olien, til de har fået lidt farve – men pas på – der er en fin grænse over til, at de smager brændt! Læg dem på fedtsugende papir løbende, som de bliver færdige.
Når grøntsagerne er møre, blendes det hele med en stavblender. Tilsæt fløde og evt. ekstra bouillon hvis du ønsker en tyndere suppe. Smag til med salt og peber, og evt. lidt muskatnød. Pas på du ikke får for meget i, det kan hurtigt smage lidt for meget af flødekartofler – bevares jeg elsker flødekartofler, hvem gør ikke det, men nu var det ikke lige tanken her.
Top suppen med æbletern, bagte hasselnødder og evt. jordskokchips, og måske en dejlig skive brød til! Velbekomme!
Skriv et svar