Denne salat er en, som min mor har lavet til vores familie, ligeså så længe jeg kan huske. Hun var inspireret af en opskrift, som hun havde set et sted, og som altid fulgte hun aldrig opskriften, selvom hendes intentioner var gode. Hun opdagede typisk, at der manglede noget, eller at der var noget, hun ikke kunne få, og så tilsatte hun bare noget andet. Heldigvis resulterede hendes små rettelser oftest i mad, der var super lækker, og egentlig udviklede hun jo bare hendes egne udgaver.
Fennikel er en grøntsag, der er ”lakridset” i smagen, og den kan dele vandene. Dog synes jeg ikke, at den er overdøvende. Fennikel er derudover enormt sundt og fyldt med vitaminer.
Fennikel er god til meget, men er særligt god til fisk. I min familie hører denne salat umiskendeligt sammen med bagt laks, både til hverdag og til gæster, da det er lækkert, og så er det en flot salat på bordet. Det kunne eksempelvis være denne laks med urtecrust!
Antal: Som tilbehør til 3-4 personer
Forberedelse: 20 minutter
Ingredienser:
- 1 stort fennikel
- 3 store gulerødder
- 100 g. cashewnødder (saltede eller usaltede, begge dele fungerer. Hvis du køber usaltede, kan du tilsætte lidt, når du rister dem på panden)
Citrondilds-dressing:
- Saften fra en lille citron
- ½ bundt. dild
- 3 spsk. olivenolie
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
Sæt en pande over på lav varme og rist cashewnødderne, til de får lidt farve. De må godt få lidt pletter. Usaltede cashewnødder kan tilsættes lidt salt, hvis man ønsker det.
Mens nødderne hygger sig på panden, ordnes grøntsagerne. Skræl gulerødderne og skyl dit fennikel. Skær stænglerne/toppene fra. Husk nødderne på panden!
Snit fennikel helt tyndt, evt. på et mandolinjern, men jeg synes fint, at man kan skære det i hånden, og det gør heller ikke noget, at skiverne får en anelse bid. Husk i mellemtiden nødderne på panden, og ryst den lidt eller tag nødderne af varmen, hvis de er færdige. Tag herefter de skrællede gulerødder, og bliv ved med at bruge din gulerods/kartoffelskræller, for at få helt fine bånd af gulerod. Resterne kan du snacke, da man ikke kan undgå gulerodsrester, der ikke kan snittes med kartoffelskrælleren.
Bland fennikel og gulerødder.
Snit dild helt fint, og rør op med citronsaft, olivenolie, salt og peber. Hæld dressingen over salaten, og top sidst med de ristede cashewnødder.
Salaten kan snildt laves i forvejen. I så fald ville jeg dog vente med at hælde dressingen over, ligesom jeg ville vente med cashewnødderne. Nødderne kan ristes på forhånd og stilles til side.
Velbekomme!
Skriv et svar