En grov madtærte der er kan varieres i det uendelige, fx kan du lave den i en svampe-udgave i stedet, hvis du ikke rigtig er til gedeost, eller hvis du skal lave et par stykker til et middagsbord med lidt udvalg.
Den her tærte er en fransk udgave, nemlig en galette. Det smarte ved en galette er, at man ikke behøver en tærteform, men bare et stykke bagepapir og en dej. Og et ekstra plus er, at til dem der elsker selve kanten på en bagt tærte, så er der ekstra meget kant, når vi snakker galetter.
Denne galette er lavet med næsten halv/halv ift. hvedemel og fuldkornsmel, det gør den lidt mere grov, men det klæder en galette at være lidt grov i det, også nu hvor siderne tilfældigt skal bukkes op. Af samme grund mætter den lidt mere, end hvis den bare var af hvidt hvedemel.
Antal: 2 sultne – 3 personer med en enkel salat/grøntsag til på siden
Forberedelsestid: 35-40 minutter
Tilberedningstid: 35-40 minutter
Ingredienser:
Dej:
- 100 g. grahamsmel (kan erstattes med andet mel, fx spelt eller havre eller bare med hvede)
- 130 g. hvedemel
- 75 g. smør
- 1 æg
- 1 æggehvide
- 1 tsk. salt
Karamelliserede rødløg
- 3 rødløg
- 8 kviste frisk timian (1/2 tsk. tørret timian)
- 40 g. smør
- 2 spsk. balsamicoeddike
- 1,5 tsk. sirup
- 1 knivspids havsalt
Fyld:
- 1 stor eller 2 mellemstore rødbeder
- ½ rulle gedeost (af en rulle på 180 g, dvs. ca. 90 g)
- 1 æg
- 4 gode spsk. ricotta
- 5 kviste frisk rosmarin
- Salt og peber
Fremgangsmåde:
Start med at lave dejen til galetten.
Den kan laves i hånden, men kan også bikses sammen i en foodprocessor. Smuldrer mel og smør sammen. Tilsæt æg, æggehvide og salt. Hvis det er i en maskine, kan den køres sammen på et par minutter, men hvis du laver den i hånden, så ælt til den er smidig og blød.
Sæt den på køl mens du laver fyldet.
Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
Pil rødløget og skær det i skiver. Pluk timianen. Varm smørret op på en pande, og steg løgskiverne heri med den friske timian til løgene bliver bløde og tager farve. Tilsæt balsamicoeddike og sirup og rør rundt i blandingen. Tilsæt sidst salt og stil panden til side, når alt væden er fordampet.
Skræl rødbederne og skær dem i fine skiver med kniv eller på mandolin hvis du har sådan et. Stil dem til side.
Skær gedeosten i skiver på 0,5-1 cm alt efter hvor meget du elsker gedeost. (i min husstand bor der en, der er lidt gedeoste-skeptisk, så jeg forsøger at styre mig med skivetykkelsen)
Pisk ægget sammen med ricotta, plukket frisk rosmarin, salt og peber.
Læg dejen midt på et stykke bagepapir, læg et stykke bagepapir mere ovenpå og rul dejen ud imellem de to stykker papir til den er ca. 30 cm i diameter. På den måde undgår man at ødelægge dejen mens man ruller ud, og undgår at den klistrer til bordet.
Fordel ægge-ricottablandingen ovenpå, husk at lade kanterne være frie med nogle centimeter, så du kan folde dem ind over bagefter. Fordel rødbederne ovenpå ægge-ricottablandingen sammen med de karamelliserede rødløg og top sidst med skiverne af gedeost.
Fold dejen ind over og klem den forsigtigt.
Bag galetten i ovnen i 35-40 minutter til den er sprød og gylden.
Skriv et svar