Jeg er vild med tærter. De kan varieres i det uendelighed, de mætter godt, og så er det nem mad, når først det er i ovnen. Den kan være salt som her, men kan også laves i en sød udgave, eksempelvis med bær eller frugt.
Den her tærte er en fransk version af tærte, nemlig en galette. Det smarte ved en galette er, at man ikke behøver en tærteform, men bare et stykke bagepapir og en dej. Og et ekstra plus er, at til dem der elsker selve kanten på en bagt tærte (fx mig), så er der ekstra meget kant, når vi snakker galetter.
Denne galette er lavet med næsten halv/halv ift. hvedemel og fuldkornsmel, det gør den lidt mere grov, men det klæder en galette, at være lidt grov, også nu hvor siderne tilfældigt skal bukkes op. Dertil så mætter den lidt mere, end hvis den bare var på hvidt hvedemel.
Antal: 2 sultne – 3 personer med en enkel salat/grøntsag til på siden
Forberedelsestid: 35 minutter
Tilberedningstid: 30-35 minutter
Ingredienser:
Dej:
- 100 g. grahamsmel (kan erstattes med andet mel, fx spelt eller havre eller bare hvede)
- 130 g. hvedemel
- 1 æg (M/L)
- 1 æggehvide
- 75 g. smør
- 1 tsk. salt
Fyld:
- 500 g. blandede svampe (jeg har brugt 300 g. østershatte, 200 g. brune champignon og shiitake svampe. Du kan variere svampene, alt efter hvad du bedst kan lide, eller hvad dit supermarked lige har)
- 1 stort løg
- 3 fed hvidløg
- 7 stængler frisk timian (eller 1 god tsk. tørret)
- 4 stængler frisk rosmarin (eller 1 tsk. tørret)
- 1 skvæt balsamicoeddike
- 250 g. ricotta
- 50 g. parmesanost
- Olivenolie
- 40-50 g smør til at stege i
- Salt og peber
- 1 æggeblomme og en håndfuld sesamfrø
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Start med dejen. Den kan laves i hånden, men kan også bikses sammen i en foodprocessor. Smuldrer mel og smør sammen. Tilsæt æg, æggehvide (obs gem blommen) og salt. Hvis det er i en maskine, kan den køres sammen på et par minutter, men hvis du laver den i hånden, ælt da til den er smidig og blød. Læg den i et stykke film og derefter på køl, til fyldet er lavet.
Rens de forskellige svampe. Nogle af dem behøver kun lige at blive børstet eller knapt komme et dryp under en vandhane, fordi de ingen jord har på, og det er ifølge kloge folk også det bedste med hensyn til at bevare mest muligt smag i svampene.
Del/skær herefter svampene i mundrette stykker, skær løgene i skiver og snit hvidløg fint. Pluk timian og rosmarin af kvistene.
Steg løg, hvidløg, timian og rosmarin i 20 g. smør og lidt olie til løgene er klare. Det tager omkring 5-10 minutter. Tilsæt svampene sammen med salt og peber, og rist det hele hårdt til svampene får farve og lidt stegeskorpe, tilsæt eventuelt lidt mere smør undervejs, det kan svampene godt lide. Tilsæt en smule balsamicoeddike. Smag til med yderligere salt og peber – det kan svampene også rigtig godt lide, de kan trække en del salt. Sæt herefter blandingen til side, når væden er fordampet.
Bland ricottaosten med revet parmesan, ca. 1 spsk. olivenolie, salt og peber. Stil til side.
Læg dejen midt på et stykke bagepapir, læg et stykke bagepapir mere ovenpå og rul dejen ud imellem de to stykker. Den skal være ca. 30 cm i diameter. Det er ikke vigtigt, at den er perfekt rund, den må gerne have grove kanter. Det giver kun et lidt finere udtryk, synes jeg.
Fordel osteblandingen på midten af dejen. Husk at der skal være plads hele vejen rundt i siden, som du skal bukke op. Fordel svampeblandingen ovenpå og fold sidst siderne op over. Hvis de klistrer lidt til papiret, kan du løfte siderne ved at løfte papiret op og ind mod midten.
Pensel galettens kanter med æggeblommen og drys sesamfrø på.
Bag tærten i 30-35 minutter, til den er gylden.
Velbekomme! Server eventuelt med en enkel salat on the side.
Skriv et svar