Hokkaidosæsonen er her, og jeg elsker hvert sekund. Det er først indenfor de senere år, at jeg for første gang smagte græskar, men jeg har spist det i samtlige afskygninger siden. Jeg synes, at det kan så mange ting med dets milde og lidt søde smag. Det kan steges sprødt, bages til fritter i ovnen, koges til suppe, bages hele, kommes i gryderetter – så mange ting!
Jeg lavede en salat, der mindede lidt om denne nogle år tilbage, og blev der helt forelsket i det honningstegte og karameliserede græskar med flagesalt på toppen. Jeg udviklede derefter min egen udgave, med hvad jeg synes passede bedst i denne sammenhæng. Det er nu blevet min hof-salat, som jeg gerne serverer for mine gæster i hele græskarsæsonen, så vidt det er muligt. Der spises altid op, og jeg har endnu ikke oplevet nogen, der ikke kunne lide den, og mange er blevet overrasket over, at græskaret også kunne dette og kunne smage helt anderledes end ved andre tilberedningsmetoder.
Altså, jeg elsker den her salat, og hvis jeg kunne, spiste jeg den gerne dagligt i det halve års tid, hvor græskaret er i sæson – bare en lille portion jo.. Prøv selv! Jeg håber og krydser for, at du vil give den et skud! Husk flagesalten, den er næsten det vigtigste!
Antal: 4 pers.
Forberedelsestid: 20 minutter
Tilberedningstid: 20 minutter
Ingredienser:
- 250-300 g. grønkål
- Ca. ½ hokkaidogræskar
- 1 æble
- 100 g. hasselnødder
- 50 g. tranebær
- Ca. 3 spsk. honning
- Flagesalt
Dressing:
- ½ dl. olivenolie
- 1 tsk. dijonsennep
- ¾ dl æblecidereddike
- Ca. 2 spsk. flydende akaciehonning, til det smager godt, men stadig syrligt.
- Evt. saft fra ½ citron
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
Fordel hasselnødderne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag i ovnen ved 180 grader i 8-10 minutter, til de tager farve, og skallen begynder at løsne sig. Vær obs fordi ovne er meget forskellige, og de må helst ikke tage så meget farve, at de begynder at få en brændt smag.
Når nødderne er bagt færdige, lad dem da køle lidt og ”nuller” derefter skallen af, så vidt det er muligt. Det kan gøres mellem hænderne eller i et viskestykke.
Skyl og snit grønkålen, skær stokken fra (eller hæld dit købte, allerede hakkede grønkål over i en skål)
Bland dressingen og smag dig frem, da det er mål angivet på slump. Hæld dressingen over kålen og kram den, så den ikke er helt så sej, når man skal spise den.
Hak tranebær og hasselnødder. Skær æblet i tynde både. Bland tranebær og æble i salaten, gem nødderne for sig til lige inden servering, så de bevarer deres sprødhed.
Del græskaret og fjern kerner og fyld med en ske. Skrallen kan godt spises, hvis blot den er skyllet godt, og den spiser jeg også normalvis, men i lige præcis denne opskrift skærer jeg skrallen af den del af græskaret, som jeg skal bruge. Herefter skærer jeg det i både, i ca. 1 cm tykkelse.
Varm honningen op på pande, til den er helt flydende, tilsæt et skvæt olivenolie og steg herefter græskarbådene. De skal gerne karamellisere, så vær ikke bange for at sætte lidt varme på – de skal dog hverken koge eller steges hårdt. Bliv hos dem og hold øje, så skal det nok blive fint!
Når græskaren er stegt færdig, drysser du den med flagesalt, lægger den på salaten, drysser med hasselnødderne fra tidligere og så er der serveret!
Skriv et svar