Weekend og vafler – det rimer næsten. Og uanset weekend eller hverdag, er det bare super hyggeligt at lave vafler en morgen eller formiddag, så hele hjemmet dufter af bagte vafler og frisklavet kaffe, naturligvis. Det hører sig til.
Her er der til en god portion, der lige passer til 2 ret sultne (det er vi typisk), eller 3-4 personer på et morgenbord med brød, ost og andet godt, hvor vaflen ikke står helt alene. Jeg har lavet dem i et godt gammeldags vaffeljern med hjertemønster, men det er naturligvis ikke afgørende for opskriften. Jeg har også lavet dem i et andet vaffeljern, som har det klassiske belgiske mønster, og der fungerer den også upåklageligt.
Citronen er en genistreg, hvis jeg selv skal sige det. Det giver en helt fantastisk duft, og gør smagen dejligt afstemt, så det ikke er sødt i sødt.
Velbekomme!
Antal: 8-10 vafler
Tid: 35-45 minutter
Opskriften kan ganges op eller ned, alt efter hvor mange du skal lave vafler til – eller efter hvor mange vafler du kan spise.
Ingredienser:
- 80 g. smør
- 2 æggehvider + 2 æggeblommer (blot to æg delt)
- 130 g. hvedemel
- 30 g. sukker
- 1 god tsk. brun farin
- 1,75 dl mælk
- 1,5 dl. hvidtøl
- 1 knivspids salt
- 1 lille tsk. kardemomme
- Skal af ½ citron
Fremgangsmåde:
Smelt smør i en gryde ved lav varme, og stil herefter til side for at det kan køle lidt, så det ikke skiller, når det mødes med æggene.
I mellemtiden, del æg i hvider og blommer. Pisk æggehviderne stive og stil til side.
Bland (gerne siet) mel, sukker, brun farin, kardemomme og salt. Pisk mælk, blommer og hvidtøl i melblandingen, tilsæt smørret og pisk til alle de tørre klumper er væk.
Sidst vendes æggehviderne i dejen, så de bevarer luften. Lad dejen hvile i 15 minutter på køl.
Sæt vaffeljernet frem og varm det op.
Når de 15 minutter er gået bager du vaflerne, hvor tilberedningstiden varierer fra vaffeljern til vaffeljern og hvilket temperament og præferencer man har ift. afbagning – så hold øje, så de bliver lige, som du vil have dem. Jeg plejer at smøre en anelse smør på jernets to sider inden, at jeg hælder dej i. Det gør jeg mellem hver vaffel. Det gør jeg rent praktisk med et stykke køkkenrulle med en lille blok smør i.
Fortsæt til du har brugt al dejen.
Med vafler er det jo det evige dilemma, vil man have sprøde eller varme vafler? Hvis man stabler vaflerne, og evt. pakker dem ind, så hjælper de med at holde hinanden varme. MEN derved mister de også deres lækre sprøde ydre. Hvis man så i stedet breder dem ud på en rist, hver gang en vaffel er færdig, bevarer de omvendt deres sprøde ydre. MEN så bliver de også kolde/eller koldere. Så man må vælge.. Egentlig bør vafler spises løbende som de laves, så er de både lune og sprøde. Server med syltetøj, sukker, sirup, is, frisk frugt, nutella, hvad end dit hjerte måtte begære.
Skriv et svar