Antal: 4 personer som tilbehør.
Tid: 20 minutter (+ 25 min hvis du laver mandlerne selv)
Ingredienser:
- 200-250 g. grøn salat (jeg køber gerne en bakke med forskellige salater)
- 1 dl belugalinser
- 1 rødløg
- Syltede rabarber svarende til 1,5 stængel (der findes alverdens opskrifter på at syltede rabarber. Min fremgangsmåde står nederst i opskriften her)
- 1 stor kugle mozzarella
- 10-15 stilke frisk kørvel (kan undlades, det har en lidt lakrids’et smag)
- 50 g. saltede mandler (med 1 spsk. fint salt samt 0,5 dl. kogt vand såfremt du laver dem selv – det er super nemt, se under fremgangsmåde)
Olie/eddike:
- ½ dl. olivenolie
- 1 tsk. dijonsennep
- ¾ dl æblecidereddike
- Ca. 2 spsk. flydende akaciehonning, til det smager godt, men stadig syrligt.
- Evt. saft fra ½ citron
- Salt og peber efter smag
Fremgangsmåde:
Såfremt du laver mandlerne selv, så starter du der. Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Vej mandlerne af, hæld 1 spsk. fint salt over og 0,5 dl. kogt vand – dette kan blot ganges op eller ned, hvis du vil lave en større eller mindre portion. Drej rundt i mandlerne overhældt med salt og kogt vand, således at saltet opløses. Lad mandlerne stå i lagen i 20 minutter. Når mandlerne har trukket i lagen i 20 minutter, skulle din ovn også gerne være klar. Hæld vandet fra og fordel mandlerne på et stykke bagepapir på en bageplade. Sæt dem ind i ovnen og giv dem ca. 20 minutter. Hold øje, ovne er jo forskellige.
Skyl belugalinserne i en si, og hæld dem derefter i en gryde med rigeligt vand, der saltes. Kog efter anvisningen på pakken – jeg synes aldrig vandmængden passer, derfor hælder jeg bare godt med vand ved. De skal som regel koges i 20-25 minutter. Smag undervejs, så de bevarer et lille bid.
Snit i mellemtiden rødløget i fine skiver. Skyl salaten og lad den stå at dryppe af i en sigte.
Hvis du, som jeg, – se længere nede under rabarber – har lavet mine syltede rabarber i store stykker, så skær dem i mindre skiver, så de er lidt mere mundrette.
Når mandlerne er bagt tages de ud for at køle kort, inden de hakkes groft.
Bland ingredienserne til dressingen og smag den til med eddike, honning, salt og peber.
Fordel salaten på et fad, ibland linser og rødløg. Fordel rabarberne over salaten sammen med osten, som du river i mindre stykker. Top salaten med plukket kørvel i mindre stykker samt de hakkede mandler. Hæld dressingen over.
Velbekomme!
Rabarber:
Jeg lavede syltede rabarber i to forskellige størrelser. Et lille glas med rabarber i små mundrette størrelser, og et stort glas med rabarber i større chunks á 4-5 cm.
Jeg sylter med rørsukker, det bliver en lidt finere farve med hvidt sukker, men jeg kan bare så godt lide rørsukker.
Til et stort og et lille glas brugte jeg 3 dl vand, 3 dl almindelig lagereddike og 250 g. rørsukker. Blandingen koges op, så sukkeret opløses. Fordel rabarberstykkerne i skoldede glas og hæld den kogte blanding over. Stil dem herefter på køl. De små stykker kan godt bruges efter et døgns tid, de store lader jeg sylte i et par dage, før jeg tager hul på dem.
Hvis det skal være søde rabarber i stedet, koger jeg 2 dl vand med 125 g. rørsukker, som jeg derefter hælder over ligesom ovenfor, og lægger gerne en halv vaniljestang ved i lagen, eller iblander sukkeret. OBS denne lage holder ikke ligesom en almindelig syltelage med eddike, men den kan sagtens holde i nogle uger.
Skriv et svar