Risalamande. Himmerigsmundfuld på himmerigsmundfuld. Juledesserten over alle. Den evige ”lige en skefuld mere”. Den man forestiller sig, at man nok ikke får lyst til igen efter juleaften, hvor man har kæmpet sig igennem et par portioner, i håbet om at finde mandlen, mens ens morfar, onkel eller far (ja det er dem, der altid får den i min familie) sidder og gemmer den i kinden, mens du foræder dig – MEN som man 1. juledag alligevel glæder sig til kommer på bordet igen.
Jeg ELSKER det. I min familie er det helt bestemte personer, alt efter hvem vi holder jul, der står for risalamanden. Og det er ikke helt tilfældigt, det er jo et stort ansvar, risalamanden er ret vigtig, og dem jeg tænker på, er skide gode til at lave det, så hvorfor tage det fra dem. 2020 var dog året, hvor vi skulle holde en mindre jul end normalt, og det betød, at vi var uden nogle af vores risalamande-eksperter. Derfor gik vi i træning herhjemme i løbet af december, for at nå frem til den helt rette opskrift – og den synes vi, at vi nåede med denne.
I min opskrift-inspirations-søgning stødte jeg mest på opskrifter, hvor der stod opskrift på risengrød, som man så bagefter brugte, og det synes jeg egentlig var problematisk, da jeg selv stod med en færdig risengrødsportion, og bare havde brug for mængden, og ikke vidste hvor meget de forskellige opskrifter ville give mig, hvis jeg lavede som de anførte. Så nu har jeg lavet en opskrift på risengrød, OG en opskrift på risalamande, og hvis man laver risengrøden, så skal man gemme ca. ¼; så er der til denne opskrift. Hvis man i stedet bruger hele risengrødsportionen til at lave risalamande efter denne opskrift, så kan man gange denne op med 4, dvs. 2,6 kg grød, 4 vaniljestænger, osv..
Det eneste jeg lavede anderledes, da jeg gangede denne opskrift op med 4 til jul var, at jeg ikke skulle bruge 4 x 4,5 dl fløde, som giver 18 dl, men i stedet brugte jeg ”kun” 15 dl i alt (vi var 6 til juleaften, og jeg kunne godt have nøjedes med at gange med 2 – men hellere for meget end for lidt).
Antal: 4 personer
Forberedelsestid: 40 minutter
Ingredienser:
- 650 g. grød (jeg har brugt denne opskrift, der giver 4 x 650 g, så tag 1/4 fra til denne)
- 1 vaniljestang
- 2 spsk. sukker
- 4,5 dl. fløde
- 125 g. mandler
- Smag til med knivspids salt (blasfemi for nogen, men jeg synes faktisk, at det gør rigtig godt)
Fremgangsmåde:
Kog vand til at hælde over mandlerne. Smut dem, når skallen er til at løsne. Hak mandlerne og husk at tage 1 hel og fin fra. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland med sukker.
Pisk fløden let. Den skal altså slet ikke være, som når man normalt pisker flødeskum, den skal stadig løbe – den skal jo ned i grøden, der formentlig er helt fast, hvis du har haft den på køl fra dagen før.
Bland først lidt af fløden i og rør grundigt rundt med risengrøden. Når den er blevet en anelse mere lind, puttes resten af fløden og de resterende ingredienser i. Vend forsigtig rundt, så du bevarer lidt lethed (selvom man nok kan diskutere, hvorvidt risalamande er let)
Skriv et svar