Intet mindre – og jeg mener det – end den perfekte cookie. Den er kæmpe, den er sprød udenpå, den er chewy og sej i midten OG så er den fyldt med chokolade, præcis som den slags store cookies skal være og præcis som jeg husker fra min barndom, hvor min farmor gerne købte disse cookies til os hos bageren. Det er dog ved at være nogle år siden.. og jeg synes faktisk ikke længere, at man kan købe de der helt perfekte chewy cookies? Så nu har jeg lavet en opskrift, som jeg synes er blevet lige som den skal være. Du kan godt bage dem efter kortere tid end 72 timer, men jeg vil altså kraftigt anbefale det – det er det, der giver den perfekte smag og sejhed!
Nedenfor ser du min lille cookie test.
Nr. 1 (den til venstre), er bagt efter 24 timer. Nr. 2. (den i midten) er bagt efter 48 timer. Nr. 3 (den til højre) er bagt efter 72 timer. Umiddelbart er der ikke den store forskel i udseendet. MEN i smagen kan jeg love dig for, at der er forskel, smagen kommer virkelig frem efter de dage på køl. 48 timer kan liiige gå, men jeg vil til enhver tid planlægge mig ud af det, så de får deres 72 timer, fordi det gør SÅ meget!
Antal: 12-14 store
Forberedelse: 15 minutter + 72 timer på køl
Tilberedningstid: 2 x 16 minutter
Ingredienser:
- 140 gram smør
- 110 gram sukker
- 145 gram brun farin
- 1 æg
- 240 gram mel
- 1/2 tsk. natron
- 1 tsk. bagepulver
- 1,5 tsk. vaniljesukker (eller en vaniljestang rørt ud i lidt sukker)
- 1 tsk. salt
- 200 gram chokolade – Jeg har brugt 50/50 af hvid og mørk (70 %), men det kan varieres helt, som du ønsker
- 100 gram groft hakkede nødder – jeg brugte hasselnødder – kan udelades
Fremgangsmåde:
- Pisk smør med brun farin og sukker til det er en ensartet masse.
- Tilsæt ægget og pisk ind i massen.
- Tilsæt de resterende ingredienser – UNDTAGEN chokolade og nødder. Du kan piske ganske kort videre, og så vil dit piskeris potentielt som mit, ikke længere være med, så rører du det sidste sammen med hånden. En røremaskine kan løse dette.
- Hak chokoladen og nødderne groft og bland det ind i dejen, så du er sikker på, at det er nogenlunde godt fordelt.
- Put herefter dejen i en frysepose, og læg den på køl. Her lader jeg den hvile i 72 timer, og jeg vil næsten sige, at det er et must, så får man de helt perfekte smagfulde chewy cookies.
- (Efter forhåbentlig tre dage) Tænd ovnen på 175 grader på almindelig over/under varme. Form kugler af dejen. Jeg bruger en køkkenvægt, og sørger for at de kommer til at veje ca. 70 gram pr. stk. Dette vil resultere i cookies med en diameter på ca. 10 cm.
- Læg max 6 kugler af dejen på en bageplade med bagepapir, med god afstand. Du lægger dem blot som de helt runde kugler de er. De flader selv ud, når de bliver bagt, og ved at du blot ruller dem til kugler, skaber de selv deres fine form. Hvis du vil være lidt fræk, kan du lige drysse et par saltflager på toppen af hver kugle.
- Bag dem i 16-17 minutter. De hæver op, og når de kommer ud vil de ”falde sammen” igen og få den fine krakelerede overflade.
- Når kagerne kommer ud, hiver jeg bagepapiret af den varme plade over på en rist. Der får de lige lov til at ligge i 2 minutter, da de er super bløde, og derfor svære at flytte fra bagepapiret. Når de to minutter er gået, bruger jeg en palette og flytter dem fra bagepapiret, til at de står frit på en rist og køler.
Skriv et svar