Dahl er en skøn indisk ret, hvor man egentlig kan benytte de bælgfrugter, man synes aller bedst om. Mest udbredt er det at bruge linser, her røde linser, som jeg synes, skaber den lækreste cremede konsistens. Retten er krydret og varmende, netop som man forestiller sig det indiske køkken.
Jeg spiser dahl hele året, men da det er en varm ret og kan være en lidt tung ret (særligt hvis man spiser lidt for meget, som jeg altid ender med, fordi det smager så godt), vil mange nok forbinde den med de lidt koldere måneder. Grunden til at jeg spiser den hele året er, at det er en billig, sund og relativt hurtig ret at tilberede. Den passer stort set sig selv, når det grønne er snittet. Derudover kan den varieres i det uendelige. Krydderierne og linserne ligger fast for mit vedkommende, men den kan derfra varieres med fyld af lige præcis den grøntsag, som er din eller din families favorit. Den søde kartoffel kan udelades, så er dahlen helt klassisk. Men i vores husholdning er der også min kæreste, der har brug for, at dahlen byder på lidt mere at tygge på og lidt mere variation i konsistensen, derfor tilsætter vi altid søde kartofler eller lignende.
Dahl kan spises, som den er serveret i denne omgang, blot som den er, evt. med lidt brød til, fx dette Naanbrød. Mange spiser den med ris til, og det kan bestemt også anbefales. Jeg spiser den også gerne med sprød spinat i bunden, det synes jeg tilføjer lidt friskhed, og så er grønt for øjet jo altid godt.
Jeg håber, at I vil synes om opskriften ligeså meget som jeg.
Antal: 4 personer.
Forberedelse: 10 minutter.
Tilberedningstid: 30 minutter.
Ingredienser:
- 3 spsk. olivenolie
- 2 store løg
- 5 fed hvidløg, fintrevet
- 10 cm ingefær, fintrevet
- 2,5 tsk. stødt karry
- 1,5 tsk. stødt kanel
- 2,5 tsk. stødt paprika
- 1 tsk. spidskommen
- 250 g. røde linser
- 2 dåser hk. tomater
- 6 dl. grøntsagsbouillon
- 1 sød kartoffel/eller flere små, ca. 550 g i tern – kan helt udelades
Tilbehør:
- Creme fraiche – kan varieres; græsk yoghurt, anden neutral yoghurt el. vegansk yoghurt
- Æble i tern
- Peanuts
- Evt. koriander, kokos, ris, Naanbrød
Fremgangsmåde:
Det er en ret hurtig og nem ret at lave, når først man har ordnet grøntsagerne. Derfor vil jeg klart råde til, at gøre alt klar før man starter gryden, så kan man følge med, og derefter har man lynhurtigt dahlen til at stå at simre.
Hak løg fint, riv hvidløg og ingefær fint. Saml evt. krydderier i en lille skål, så de blot er klar til at hælde i gryden.
Skyl og skrub den søde kartoffel godt, og skær i tern, 1,5 x 1,5 cm.
Hvis du, som jeg, blot bruger bouillon fra bouillonterning, kog da vandet og opløs de to terninger heri (1 liter vand til 2 terninger normalvis), så det også er klar.
Skyl linserne.
Så er det hele klar og du kan nu sætte gryden over varmen.
Hæld olie i en gryde og steg kort løg, hvidløg og ingefær. Tilsæt krydderier efter få minutter og lad stege med.
Efter samlet ca. 5 minutter, tilsæt da bouillon, linser og de to dåser hakkede tomater (gem den overskydende bouillon til du er færdig, hvis du ønsker at have en mere flydende dahl).
Lad det hele simre i 25-30 min – under låg til en start, se nedenfor.
OBS efter ca. 10 minutter skal de søde kartofler i. Jeg venter lidt, så de ikke bliver helt bløde, men hvis man er mere til det, kan man blot lade dem koge med fra start.
Tag låget af de sidste 5-7 min hvis du, som jeg, er til, at den er lidt mere fast end flydende.
Server dejligt rygende varm, og evt. som jeg har gjort med disse lækre Naanbrød til, som jeg har en opskrift på, hvis du blot klikker på ordet.
Skriv et svar